Riittääkö kotisi ilmanvaihto, kun koko perhe on kotona koko ajan?

Päätä särkee. Avaat ikkunan. Kohta otat läppärin ja menet istumaan nurmikolle. Siinä on ihan hyvä tehdä etätöitä, kunnes Suomen sää näyttää luonteensa ja alkaa sataa räntää ja rakeita. Vääntäydyt sisälle ja päätä särkee taas. Tylsät työhommatko ne saavat etätyöläisen pään särkemään?

Monessa kodissa on perinteinen, kellolla ohjattu ilmastointijärjestelmä, joka on säädetty silloin, kun kotona ei päiväsaikaan oleskellut ketään ja talonväki oli kotona vain illalla ja yöllä. Ilmastointijärjestelmäsi ei lue Korona-uutisia eikä tiedä, että olettekin nyt kaikki kotona koko päivän.

Talosi on uudessa tilanteessa. Yksi makuuhuone on muutettu yhden ihmisen toimistoksi ja toinen toisen. Kun joka huoneessa joku hengittää, sisäilman hiilidioksidipitoisuus nousee. Ilmastonmuutos kodissasi alkaa vaikuttaa keuhkoihin ja aivojen ohjausjärjestelmään, minkä seurauksena hengitys kiihtyy. Huomaat ostavasi huonekasveja joka huoneeseen, jotta voit hengittää.

Kun koko perhe siirtyy viettämään koko päivän kotona, ilmanvaihdolle täytyy tehdä jotain. Ellei talossasi jo ole automaattinen, tarpeen mukainen ilmastointijärjestelmä, joka on säädetty niin, että se tunnistaa itse muuttuneen tilanteen. Toki voit tehdä kodistasi viidakon, tai ajatella, että tänään oli muuten vain niin stressaava päivä. Mutta jos huomennakin vielä päätä särkee, kannattaa miettiä, josko mittaisi sen sisäilman laadun.


Miten saan tietää, onko kotini sisäilma kunnossa?

Onneksi meillä on TINKSI. Helppokäyttöisellä SuperDuper-mittarilla selviää saman tien, onko ilmanvaihto kodissasi riittävä. Vekotin on yhteydessä Digita Oy:n kansalliseen LoRaWAN-verkkoon, joka lähettää tiedot suoraan TINKSI-sovellukseesi. Sovellukseen kirjaudut helposti vaikka kännykältä.

Hyvä on, mittari on seinässä. SuperDuper piippaa punaista. Kasvihuoneilmiö saa aivot sulamaan. Mitä tehdään? Ostetaanko lisää kasveja? Hyvä ajatus, mutta ennen kuin alat istuttaa puita olkkariin, kutsu ammattilaiset apuun.

Ilmanvaihtojärjestelmäsi voi olla vain huollon tarpeessa. Ota yhteys paikkakuntasi ilmastointihuoltoon. Mikkelissä ilmastointihuoltoja tekee vaikkapa Lämpökulma. Jos huolto ei riitä, voi olla aika päivittää ilmastointilaitteistosi nykypäivään. ENTOS TopAir on hyvä vaihtoehto, jolla voi modernisoida kokonaisen kerrostalon ilmanvaihtojärjestelmän ilman, että joutuu koko taloa remontoimaan.

TINKSIltä saat mittarit kosteuden, epäpuhtauksien ja muiden olosuhteiden mittaamiseen myös piharakennuksissasi, kuten autotallissa, varastohallissa tai verstaassa. Esimerkiksi TVOC-taso näyttää, kuinka paljon sisäilmassa on haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Tämä voi olla monien eri kemikaalien ja/tai yhdisteiden soppa. TVOC-mittaus ei tunnista näitä erillisiä aineita, mutta jos TVOC-taso on jatkuvasti kohollaan, kannattaa ottaa selvää, mikä tilassa haisee. Työ- tai asumisturvallisuus voi vaarantua, jos epäpuhtauksia on ilmassa liikaa.

Huoneilman CO2-tasot by TINKSI

350-700 ppm Kaikki kunnossa. Tulosta tulee ja luovuus kukoistaa.
700-900 ppm Ihan hyvä. Hommat saat hoidettua ilman suuria tuskailuja.
1000-1200 ppm Nyt alkaa kulua enemmän kahvia. Pientä kireyttäkin voi olla ilmassa.
1200-1500 ppm Taasko joku on syönyt kaikki Buranat? Nyt menee hermot.
1500+ ppm Viranomaiset voivat asettaa kodin asumiskieltoon (ja syytä onkin).