Alvar ja Aada ovat Suomessa kasvatettuja kanoja, joten ne eivät ole kovin herkkiä kylmyyden suhteen, mutta kuumuudesta ne eivät oikein välitä. Jos kanat ovat hyvin tuulelta suojassa, ne kestävät hyvin 20 astetta pakkasta. Sitä kylmemmällä säällä kannattaa lisätä vaikka lämpölamppu tai muu lämmitin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä kylmempää on, sitä enemmän kanat syövät! Noin 20 astetta on taloudellisin lämpötila.

Kosteus on Alvarille ja Aadalle isompi asia kuin lämpötila. Liian korkea kosteus liian pitkään kestäessään voi lisätä vaaraa, että niille tulee tauteja, homeet alkavat kasvaa kopissa, ja monta muuta ongelmaa voi ilmetä. Siksi kanojen kopin kannattaa olla eristetty, mutta hengittävä. Suositeltu kosteus kanalan sisällä on noin 60% suhteellinen kosteus eli RH. 

Aluksi meillä ei ollut tarpeeksi tuuletusaukkoja Alvarin ja Aadan kopissa. Kosteus alkoi nousta liian korkeaksi ja pysyi korkeana, vaikka säätila ulkona kuivui. Kasvattajan nenäkin ilmoittaa, jos on liian vähän tuuletusta, kun ammoniakkipitoisuus ilmassa kasvaa. Silloin kun et ole itse paikalla haistelemassa, TINKSIn lämpötila- ja kosteusanturi mittaa nousseen kosteuden ja lähettää tiedon eteenpäin.

TINKSI mittari on yhteydessä Digita Oy:n omstamaan LoRaWAN yhdyskäytävään, joka seisoo mastossa jossain lähellä tai kauempana. Etäisyys voi olla kymmeniä tai jopa satoja kilometrejä. Tänne lähtee nyt tieto siitä, että Alvarilla ja Aadalla on liian kosteat olot.

Tämä LoRaWAN yhdyskäytävä lähettää tiedon kanojen ilmankosteudesta eteenpäin internetin avulla Digita Oy:n operoimalle pilvipalvelulle, mistä se sitten siirtyy eteenpäin TINKSIn omaan pilvipalveluun. 

 

Jos kosteudelle on asetettu hälytysrajat, TINKSI-sovellus puhelimessani hälyttää minulle, että kanalassa on nyt jotain, mitä pitäisi huomioida! 

Hälytyksen tultua klikkaan hälytystekstiin puhelimen yläruudussa, ja TINKSI sovellus avautuu. Katson sovelluksesta, onko kyseessä vain joku säästä johtuva hetkittäinen kosteuspiikki säästä vai onko ongelma ollut jatkuva.

Kun havaitsimme, että Alvarin ja Aadan kopissa kosteus oli pysynyt liian korkeana liian pitkään, tarkastimme kopin ensin vesivuotojen varalta ja päätimme sitten lisätä tuuletusaukkoja. 

Tämän jälkeen olemme saaneet seurata TINKSI-sovelluksesta, että kosteus on pysytellyt oikealla tasolla. 

TINKSIn lämpötila- ja kosteusanturia valmistaa ranskalainen Sensing-Labs, joka sijaitsee kauniissa eteläranskalaisessa Montpellierin kaupungissa Välimeren rannalla. Sensing Labsin laadukkaat anturit ovat käytössä ympäri maailmaa.