Kun eläimet eivät ole päivätyö vaan harrastus, niiden kanssa ei vietetä niin paljon aikaa ja eläimet joutuvat olemaan pitkiäkin aikoja itsekseen. Olethan varma, että tiedät, kuinka kuuma eläimilläsi on hellepäivänä, kun itse viilennät itseäsi uimarannalla?

Eläimet eivät kestä yhtä lämmintä kuin niiden omistaja. Eläin, jolla on turkki, ei pysty hikoilemaan. Esimerkiksi koira voi säädellä lämpötilaansa vain kielen kautta läähättämällä. Siksi eläimet alkavat voida huonosti jo lämpötilan noustessa hiukan yli 20 asteeseen. Silloin kuin eläimet ovat vapaita liikkumaan ja valitsemaan paikkansa, ne voivat hakeutua varjoon, kaivautua maahan tai mennä uimaan viileään puroon. Hihnassa, häkissä tai aitauksessa oleva eläin ei pääse pakoon auringon paahdetta. Pahimmassa tapauksessa liian kuumaan tilaan jätetty eläin voi kärsiä tuskallisen kuoleman.

Huolehdi, että sinulla on tarvittavat laitteet, joilla voit seurata eläintesi hyvinvointia. Esimerkiksi Tinksin ulkolämpö-kosteusmittarilla näet tallin tai koirankopin lämpötilan lähes reaaliaikaisesti suoraan kännykästäsi. Sovellus on erittäin helppokäyttöinen eikä kuukausikustannus rasita kukkaroa, joten tekosyitä olla mittaamatta eläinten hyvinvointia ei oikeastaan enää ole. Eläimen tilaan asennettava mittari on iskunkestävä, ja sen paristot riittävät 20 vuotta. Lyhyempään käyttöön löytyy myös edullisempi UlkoMini-mittari, joka mahtuu pieneen tilaan, eikä siinäkään pariston vaihtoa tarvitse tehdä kuin vasta 10 vuoden päästä. 

Koirat

Koiria kuolee joka vuosi lämpöhalvaukseen. Tavallisin syy lämpöhalvaukseen on, että koira on jätetty autoon tai muuhun suljettuun tilaan. Koiraa ei koskaan saa jättää yksin autoon, jos lämpötila autossa voi nousta yli 25 asteen. Myös liikkuva koira voi aurinkoisena päivänä läkähtyä, jos sillä ei ole mahdollisuutta päästä juomaan ja lepäämään varjoon. Ulkokoiran kopissa tulisi ehdottomasti olla lämpötilamittari, jos omistaja ei pääse säännöllisesti itse tarkistamaan kopin lämpötilaa.

Hevoset 

Hevoset kestävät hellettä paremmin kuin monet muut eläimet, mutta eivät nekään pärjää auringonpaisteessa ilman varjoa. Hevosen ruumiin pintalämpötila voi auringon paisteessa nousta jopa 60 asteeseen. Hevosilla onkin oltava laitumellaan joko puita tai katettu suoja, ja tallin lämpötilaa on tarkkailtava. Vettä tulee hevosille tarjota ämpäristä eikä pienestä kupista. Tinksin vedenkorkeusmittarin avulla näet heti kännykästäsi, kun eläinten juomasäiliö tai -tynnyri on tyhjenemässä.

Lehmät

Maitoa tuottava lehmä tarvitsee vettä jopa 150 litraa päivässä. Varmista, että huomaat, kun vesi loppuu. Tinksin vedenkorkeusmittari raportoi vesimäärän tunnin välein kännykkääsi. Huolehdi myös navetan lämpötilasta. Lehmät viihtyvät viileämmässä kuin niiden isäntä ja emäntä. Jos ne saisivat valita, niiden navetassa olisi aina -5-15 astetta lämmintä. Lehmät tuottavat vähemmän maitoa, jos joutuvat käyttämään energiaa itsensä viilentämiseen, ja hellelukemat ovat niille vaarallisia. Lämpötilamittari navetassa on ehdoton. Jos lämpötila nousee liian korkeaksi, tutki ilmanviilennysmahdollisuuksia, joita on saatavana erilaisia.

Kanit

Jos aurinko paistaa kanikoppiin, siitä voi tulla surmanloukku. Huolehdi, että kanit pääsevät jaloittelemaan maapohjaiseen aitaukseen, johon voivat kaivaa viileitä tunneleita ja jossa on koko päivän myös varjoa. Kasassa pienessä varjolämpäreessä nääntyneenä makaavat kanit kertovat siitä, että jotain on tehtävä. Ripusta vaikka kankaita varjoksi aitauksen yläpuolelle, ja hanki koppiin lämpötilamittari. Ohjeita kanien hoitoon helteellä löydät eläinsuojeluyhdistyksen sivuilta.